Продължете към съдържанието

Смяна на каишка на часовник – Сами вкъщи.

Кратка инструкция как да смените сами каишката на вашият часовник. Обикновенна каишка, Нато, Зулу или каквато и да е друга каишка:

1. Използвайте плосък инструмент (права отвертка) и поставете края му на поставената вече каишка между втулката и каишката, за да стигнете до металния щифт (още наречен патент).
2. Натиснете, за да освободите пружината и да извадите каишката
Винаги е добра идея да използвате старите щифтове на новата каишка. По този начин, ще сте сигурни, че те са точният размер.
3. Поставете щифтовете/патентите в отвора на каишката.
4. Поставете каишката на часовника първо в единият край, за да ви е по-удобно, а след това с плоският инструмент приберете стърчащият край в дупката за щифта/патента на часовника.

Поставяне на Нато или Зулу каишка на часовник.

Използвайте плосък инструмент отново, за да натиснете пружината, така че краят на щифта да достигне до отвора за закрепване. Часовникът трябва да остане само с поставените щифтове / патенти без каишка.
Прокарайте Нато/Зулу каишката между щифтовете, като каишката трябва да премине през ринга на късата част от каишката

Не е нужно да ползвате услугите на часовникар, за да смяна на каишка за часовник 😉

Полезни съвети при смяната на каишка у дома:

1. Ако използвате отвертка – нека е малка и равна в края. Не искате да е прекалено дебела, крива и да ви надере часовника.

2. Ако не сте го правили преди, но искате да се опитате сами, най-добрият начин да предпазите вашият часовник е да поставите найлонова торбичка, плик. Нека са прозрачни, за да можете да виждате къде е патента на часовника.

3. Хубава светлина. Ако каишката е плътно в касата на часовника, хубавата светлина ще ви е приятел.

4. Не всички патенти – щифтове са с място за сваляне. Старите патенти на стари руски часовници например са много по-трудни за сваляне от новите.

5. Дори и да счупите или изгубите патента на вашият часовник, спокойно, има заместители и те са от порядъка на 0.50ст до 1лв. при всеки часовникар.